როგორ ვებრძოლოთ მავნებლებს რესტორანში?

   

   რესტორნისთვის, რომლისთვისაც მნიშვნელოვანია პრესტიჟი, საკვებისა და მომხმარებლის უსაფრთხოება, ყველაზე პრიორიტეტულია მავნებლების კონტროლი და არსებობის შემთხვევაში, მათგან რესტორნის გაწმენდა.

ობიექტზე მავნებლების არსებობა ქმნის არა მხოლოდ ფინანსურ პრობლემებს, არამედ შეიძლება შექმნას სერიოზული პრობლემები როგორც სურსათის ეროვნულ სააგენტოსთან, ასევე მომხმარებლებთან.

წარმოგიდგენთ 5 გავრცელებულ რეგულაციას მავნებლების კონტროლისთვის რესტორნებში:

  1. თვალი ადევნეთ პრობლემურ სივრცეებს

მავნებლებმა შესაძლოა შეაღწიონ ფაქტიურად ყველგან. საუკეთესო გზა მათთან საბრძოლველად არის გაარკვიოთ სად ბინადრობენ, ან საიდან აღწევენ შენობაში. გაითვალისწინეთ, რომ მავნებლის სახეობის მიხედვით მათი დაბუდების ადგილი განსხვავდება.  

მავნებლები შეიძლება შენობაში მოხვდნენ ნებისმიერი ღია ადგილიდან. შესაბამისად ყურადღებით უნდა იყოთ ღია ფანჯრებთან, კართან, სავენტილაციო სისტემებთან. დარწმუნდით, რომ ნაპრალები ამოვსებულია, იატაკი სუფთაა და ყველა გასასვლელი არის დაკეტილი, როცა არ საჭიროებს გამოყენებას.

  1. სუფთა ინტერიერი

მავნებლების შენობის შიდა ტერიტორიაზე კონტროლისთვის, მნიშვნელოვანია შევინარჩუნოთ რესტორანი სუფთა მდგომარეობაში. სასადილო და სამზარეულოს სივრცე ყოველდღიურად უნდა დასუფთავდეს და ნებისმიერი საკვებით დაბინძურება მომენტალურად გაიწმინდოს.

დამატებით: საკვები არ უნდა დარჩეს, ან შეინახოთ სამზარეულოში ღია მდგომარეობაში.

ნაგვის გატანა ობიექტიდან უნდა მოხდეს ყოველდღიურად, რომ თავი დაიცვათ მავნებლების შესაძლო მიზიდვისგან.

იატაკის ღარები შესაძლოა ასევე იყოს წყარო, თუ სწორად არ მოხდა მისი გაწმენდა. საუკეთესო პრაქტიკაა სამზარეულოში მიყვეთ HACCP გეგმას.

  1. იცნობდე შენს მტერს

თუ მწერებისა და მღრღნელების პრობლემა გაქვთ, პირველ რიგში უნდა ამოიცნოთ კონკრეტული მათგანი, შემდეგი ნაბიჯი კი უკვე მათთან ინდივიდუალურად გამკლავების გეგმის შედგენაა. მღრღნელები განსაკუთრებულად საშიშები არიან ადამიანის ჯანმრთელობისთვის. მათი მეშვეობით საკვებში შესაძლოა მოხდვდეს: სალმონელა, ლისტერია, ე-კოლი და სხვ. რაც სახიფათოა მომხმარებლის ჯანმრთელობისთვის.

 

  1.  შეამოწმეთ საწყობი

მნიშვნელოვანია რეგულარულად მოხდეს საწყობის შემოწმება და დასუფთავება. შეამოწმეთ ხომ არ არის დაზიანებული შეფუთვები, ან ხომ არ არის სადმე საკვების გროვები, ასევე, მავნებლების შემოღწევის ნიშანია ლაქები კედლებზე.

  1. გამოიკვლიეთ ზიანი და მოამზადეთ გეგმა

თუ მავნებლების პრობლემას შეამჩნევთ,  იმოქმედეთ სწრაფად. ამ ტიპის  პრობლემა რესტორანში ნიშნავს სერიოზული ჯანმრთელობის და ფინანსური ზიანის საფრთხეს. დაუკავშირდით შესაბამის კომპანიას, Dr.Rodger Service Managementრომლებიც დაგეხმარებიან მათთან ბრძოლაში.

დაუყოვნებლივ გადაყარეთ დაბინძურებული საკვები. მომწამლავი ნივთიერებების გამოყენების შემთხვევაში, მაქსიმალურად მოარიდეთ ისინი ადგილს, სადაც ინახავთ სუფთა საკვებს.